Beléptető rendszerek

A beléptető rendszerek feladata az illetéktelen személyek belépésének megakadályozása a védett területre, a személyforgalom kontrollja, nyilvántartása, a vendégforgalom lebonyolítása, ellenőrzése, nyomon követhetősége. A jó minőségű beléptetőrendszerek stabilak, nagy áteresztő képességgel rendelkeznek, rugalmasan kezelik a különböző típusú belépőket és a hozzátartozó jogosultságokat. Ezek a rendszerek hasonlóképpen installálhatóak hotelekbe, wellness központokba, iskolákba, cégek számára az igények maximális kiszolgálásával.

Az elektronikus beléptetőrendszertől főként azt várjuk el, hogy nappali -nyitott- időszakban mozgó személyek körét ellenőrizze és a jogosultságok körét korlátozza.

A forgalomban lévő beléptetőrendszereknek két fajtáját különböztetjük meg:

  1. online autonóm: ebben a működési módban a kontrollerek autonóm egységek, az előre programozott időpontokban képesek a beléptető üzemmódját változtatni. A kontroller saját adatbázis alapján el tudja dönteni, hogy egy adott időpontban, egy adott kártya áthaladhat-e az adott beléptetési ponton vagy sem. Ismeri az elfogadható kártyák belső kódját és az időprofilt, Ebben az üzemmódban a rendszer eseményeket a kontroller tárolja, amennyiben a memória megtelt a legrégebbi események íródnak felül (FIFO). Ebben az üzemmódban a rendszer folyamatos kapcsolatban áll a rendszer információkat lekérdező és egységesen tároló számítógéppel, amely egységes felületet biztosít a rendszerben szereplő összes kontroller programozhatóságához,
  2. offline üzemmód: ezen üzemmódban a kontrollerek önálló egységként működnek, egymással és a programozó szoftverrel nem állnak kapcsolatban. Az online üzemmódhoz képest telepítési áruk alacsonyabb a kevesebb kábelezési igény, a számítógép és szoftver hiánya miatt, azonban üzemeltetési költségük magasabb, hiszen az üzemeltetőnek nem áll rendelkezésére azon szoftver mellyel a kártyák és jogosultságaik kiadhatóak, az események lekérdezhetőek.

Azonosító (proximity) kártyák:

napjainkban a legelterjedtebb azonosítási mód a proximity kártya. A kártya kivitele nem teszi lehetővé a személyazonosítást, csak a kártya azonosítást, melynek biztonsági szintjét megszemélyesítéssel lehet fokozni. A kártyák biztonsági szintjei különbözőek a beépített RFID azonosítás függvényében.

A különböző kártyaolvasók és kártyák más-más olvasási távolságból használhatóak 0-200cm között.

Online üzemmódú beléptető rendszer lehetővé teszi munkaidő nyilvántartási funkció megteremtését is, mely akár együttműködhet adott társaság ügyviteli szoftverével is.

Magasabb biztonsági szint eléréséhez manapság biometrikus olvasás és egyedi beléptetés társul forgóvillák, forgókapuk alkalmazásával.

A beléptetőrendszerek további funkciója lehet öltöző szekrények vezérlése, vállalaton belüli kredit kártya